Etkinlikler

Türk İslam Edebiyatı Ve İslam Sanatları Ana Bilim Dalı

Türk İslam Edebiyatı ve İslam Sanatları Ana Bilim Dalı, bünyesinde Türk Din Musikisi, Türk İslam Edebiyatı ve Türk İslam Sanatları Tarihi bilim dallarını içermektedir.

| Türk Din Musikisi

Türk Din Musikisi, zengin Türk İslam kültürünün müzikal yönünü araştıran bir bilim dalıdır. Türk Din Musikisi'nin tarihi, gelişimi, saz ve söz formları, önde gelen musikişinasların hayatları ve sanat anlayışları, musikinin özellikle dini sahadaki etkin rolü, musiki teorisi ve pratiği açısından ortaya konulan kaynak eserler incelenir. Öğrencilere bu önemli musiki geleneğini anlamaları ve icra etmeleri için gerekli olan teorik ve pratik bilgileri sunmayı hedefler. Aynı zamanda öğrencilere alanın temel repertuarını tanıma fırsatı sağlanıp öğrencilerin bu eserleri doğru bir şekilde icra etme ve yorumlama becerisi edinmeleri amaçlanır. Böylece, musiki zevki şekillenen öğrencilerimiz Türk Din Musikisi'nin estetik ve teorik yönlerini kavrayarak bu değerli mirası gelecek kuşaklara aktarma misyonunu üstlenirler.

| Türk İslam Edebiyatı

8. yüzyıldan itibaren İslam'ı kabul etmeye başlayan Türkler, içine girdikleri yeni kültür havzasını tanıma, yeni dil ve estetik duyuşu keşfetmeye yönelik bir süreç yaşamışlardır. Dolayısıyla İslam, Türk toplumlarının sosyal ve kültürel hayatında büyük değişimlere sebep olmuş, özellikle dili ve edebiyatı geliştiren bir unsur olmuştur. Bu etkileşim neticesinde ortaya çıkan Türk İslam edebiyatı, en genel anlamıyla Müslüman Türk edibinin ortaya koyduğu eserleri inceleyen bir bilim dalıdır. Diğer bir ifadeyle, hem Türk hem de Müslüman olan şair ve yazarın ortaya koyduğu edebi etkinlikleri inceleyen bir bilim dalıdır. Buradaki Türk, bir kültür coğrafyasını işaret etmektedir. Bu kültür coğrafyasında Türkçeden başka, Arapça ve Farsçayı da içeren zengin bir dil varlığı bulunmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir edebi eserin Türk İslam Edebiyatı içerisinde değerlendirilmesi için, bu esere hayat veren sanatkarın etnik kökeninin Türk olması zorunlu değildir. Temel belirleyici husus, edebi eserin bu kültür coğrafyasında yazılmış olması ve Türk kültür değerleriyle uyumlu olmasıdır. Bu alan, dini ve tasavvufi konuları ele alan edebi eserler ve doğrudan doğruya dini ve tasavvufi konularda yazılmamakla birlikte tasavvurları, imgeleri ve motiflerinde bu kaynaklardan yararlanan eserleri içeren edebi bir alandır.

| Türk İslam Sanatları Tarihi

  1. Türk İslam Sanatları Tarihi, Türk İslam kültürünün zengin tarihi ve sanatsal mirası ile Türk İslam toplumunun estetik anlayışını araştıran bir bilim dalıdır. Türklerin İslam’ı kabulünden günümüze kadar plastik sanatlar alanında ortaya koydukları eserler, klasik mirasın modern Türk ve dünya sanatı açısından anlamı, Türk İslam coğrafyasına yayılmış belli başlı mimari abideler, yazı (hüsn-i hat), tezhib, ebru, cilt vb. tezyini sanatlar devir ve bölgelere göre kronolojik olarak ele alınmaktadır. Türk İslam Sanatları Tarihi bilim dalında, öğrencilerimiz sanat eserlerinin çeşitli formlarını, yapısal özelliklerini ve dekoratif unsurlarını inceleme fırsatı bulurlar. Ayrıca, öğrencilerimiz sanat eserlerini doğru bir şekilde analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerilerini de geliştirirler. Türk İslam kültürünün sanatla şekillenen değerlerini korumak, araştırmak ve gelecek nesillere aktarmak bu alanın en önemli misyonudur.
Arş. Gör. HASAN KAMİL GENÇ
Güncelleme : 20.05.2023 00:02:00